KWASY OMEGA-3 (DPA, DHA, ALA)
- Patrycja Włodarz
- 12 lip 2021
- 1 minut(y) czytania
Zaktualizowano: 5 lut 2023
To substancje, które dzięki badaniom naukowym udowodniły swoje cudowne właściwości. Działają silnie przeciwzapalnie.
W jakich schorzeniach mogą pomóc? M.in:
W depresji, chorobie alzheimera i innych schorzeń neurologicznych
W chorobach jelit, tarczycy, czy innych autoimmunologicznych
W stanach zapalnych narządowych, skórnych, zakrzepicach
Pomagają również redukując stres oksydacyjny związany nie tylko z trybem życia, ale też z uprawianym sportem (intensywny wysiłek wzmaga produkcję wolnych rodników).
Mowa tu o Omega-3, NIE OMEGA-6! OMEGA 6 wpływa pozytywnie na zdrowie, ale w konkretnych przypadkach może nawet zaszkodzić, działając prozapalnie.

JAKIE SĄ NAJLEPSZE ŹRÓDŁA OMEGA-3?
EPA,DHA- ryby morskie, kawior, owoce morza, algi (z wykluczeniem solonych i wędzonych wersji),
ALA- oleje: lniany, z orzechów włoskich, rzepakowy, sojowy, awokado.
Uwaga: Należy uważać z suplementacją, jeśli ktoś systematycznie stosuje aspirynę lub warfarynę.
Źródła:
1.Kopeć M., Głąbowski D., Mazurek Mochol M., Pawlik A.: ZNACZENIE KWASÓW OMEGA-3 I OLEJU RYBNEGO W DIECIE. BROMAT. CHEM. TOKSYKOL. – XLIX, 2016, 4, str. 801–808
2.Góra M.: Wpływ kwasów omega-3 i omega-6 na organizm człowieka. UJK/WBNOZ, Wydział BIologii, 2018.
Comments