Owady zamiast mięsa?
- Patrycja Włodarz
- 8 lut 2023
- 2 minut(y) czytania
Zaktualizowano: 7 kwi 2023

ENTOMOFAGIA- nowe pojęcie do zapamiętania- oznacza jedzenie owadów.
"Jedzenie owadów to coś nowego!"
Ależ nie. Owad od lat są elementem codziennej diety milionów ludzi żyjących w Ameryce, Azji, czy np. Australii.
"Azja, Ameryka... przecież to nas nie dotyczy"
Ano dotyczy. Od 2018 Unia Europejska zaliczyła produkty żywnościowe stworzone z owadów jako "Nowa Żywność". Już od tego samego roku duży angielski dyskont wprowadził do sieci swoich sklepów przekąski wyprodukowane z owadów. Również restauracje zaczęły oferować dania zawierające białko owadzie. Ta liczba nadal rośnie.
"Anglia, Anglia... to nadal nie Polska, a już na pewno nie UE. U nas tego nie ma"
Ano jest. Wystarczy wpisać w google "białko owadzie, batony z owadów, przekąska z owadów" czy inne podobne hasła, żeby w sekundę wyskoczył nam bardzo szeroki asortyment produktów pochodzenia owadziego do zamówienia z dostawą do domu.
"Ale dlaczego będziemy jeść owady?"
Oto kilka z powodów:
Jest nas coraz więcej. Według Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO) w roku 2050 będzie 30% więcej ludzi, niż jest teraz! A to rodzi za sobą pytania, czy nasza planeta to wytrzyma, skoro już teraz nie daje rady. Na wyprodukowanie 1 kg białka w przypadku mącznika potrzeba rocznie tylko 18 metrów kwadratowych przestrzeni. W przypadku bydła potrzeba nawet 14 razy więcej przestrzeni!
Owady zużywają o wiele mniej energii, pokarmu i z większą sprawnością przekształcają organiczną materię roślinną w tkanki. Na ich produkcję zużywa się też mniej wody.
Aby wyprodukować 1kg mięsa należy zużyć odpowiednio:
Hodowla owadów 23tys litrów
Hodowla drobiu 34tys litrów
Hodowla wieprzowiny 57tys litrów
Hodowla bydła 112tys litrów
Owady z 1 kilograma spożytego pokarmu roślinnego wytwarzają więcej białka zwierzęcego niż zwierzęta hodowlane.
Tempo wzrostu owadów jest znacznie szybsze niż zwierząt gospodarskich. Nowe generacje owadów można uzyskać w kilka, kilkanaście dni, a w przypadku drobiu czy przeżuwaczy to kwestia, kilku miesięcy lub lat
To się dzieje. Białko owadzie jest już w obrocie. Zwłaszcza, że Unia Europejska zezwoliła na stosowanie przetworzonych białek zwierzęcych pochodzących z owadów hodowlanych w paszach dla drobiu i świń. Rozporządzenie Komisji (UE) 2021/1372 zostało opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej w dn. 17 sierpnia 2021.
Źródła:
1.Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2015/2283
2.Entomophagy – let’s eat insects? Zarzyńska J.1 , Zabielski R.2 , Department of Food Hygiene and Public Health Protection1 , Department of Large Animal Diseases with Clinic2 , Institute of Veterinary Medicine, Warsaw University of Life Sciences – SGGW
Commentaires