top of page

Owady zamiast mięsa?

Zaktualizowano: 7 kwi 2023


ENTOMOFAGIA- nowe pojęcie do zapamiętania- oznacza jedzenie owadów.


"Jedzenie owadów to coś nowego!"

Ależ nie. Owad od lat są elementem codziennej diety milionów ludzi żyjących w Ameryce, Azji, czy np. Australii.


"Azja, Ameryka... przecież to nas nie dotyczy"

Ano dotyczy. Od 2018 Unia Europejska zaliczyła produkty żywnościowe stworzone z owadów jako "Nowa Żywność". Już od tego samego roku duży angielski dyskont wprowadził do sieci swoich sklepów przekąski wyprodukowane z owadów. Również restauracje zaczęły oferować dania zawierające białko owadzie. Ta liczba nadal rośnie.


"Anglia, Anglia... to nadal nie Polska, a już na pewno nie UE. U nas tego nie ma"

Ano jest. Wystarczy wpisać w google "białko owadzie, batony z owadów, przekąska z owadów" czy inne podobne hasła, żeby w sekundę wyskoczył nam bardzo szeroki asortyment produktów pochodzenia owadziego do zamówienia z dostawą do domu.


"Ale dlaczego będziemy jeść owady?"

Oto kilka z powodów:

  • Jest nas coraz więcej. Według Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO) w roku 2050 będzie 30% więcej ludzi, niż jest teraz! A to rodzi za sobą pytania, czy nasza planeta to wytrzyma, skoro już teraz nie daje rady. Na wyprodukowanie 1 kg białka w przypadku mącznika potrzeba rocznie tylko 18 metrów kwadratowych przestrzeni. W przypadku bydła potrzeba nawet 14 razy więcej przestrzeni!

  • Owady zużywają o wiele mniej energii, pokarmu i z większą sprawnością przekształcają organiczną materię roślinną w tkanki. Na ich produkcję zużywa się też mniej wody.

Aby wyprodukować 1kg mięsa należy zużyć odpowiednio:

  1. Hodowla owadów 23tys litrów

  2. Hodowla drobiu 34tys litrów

  3. Hodowla wieprzowiny 57tys litrów

  4. Hodowla bydła 112tys litrów

  • Owady z 1 kilograma spożytego pokarmu roślinnego wytwarzają więcej białka zwierzęcego niż zwierzęta hodowlane.

  • Tempo wzrostu owadów jest znacznie szybsze niż zwierząt gospodarskich. Nowe generacje owadów można uzyskać w kilka, kilkanaście dni, a w przypadku drobiu czy przeżuwaczy to kwestia, kilku miesięcy lub lat

To się dzieje. Białko owadzie jest już w obrocie. Zwłaszcza, że Unia Europejska zezwoliła na stosowanie przetworzonych białek zwierzęcych pochodzących z owadów hodowlanych w paszach dla drobiu i świń. Rozporządzenie Komisji (UE) 2021/1372 zostało opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej w dn. 17 sierpnia 2021.





Źródła:

1.Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2015/2283

2.Entomophagy – let’s eat insects? Zarzyńska J.1 , Zabielski R.2 , Department of Food Hygiene and Public Health Protection1 , Department of Large Animal Diseases with Clinic2 , Institute of Veterinary Medicine, Warsaw University of Life Sciences – SGGW


 
 
 

Commentaires


bottom of page